Τί πρέπει να κάνετε για να προστατέψετε τα παιδιά σας από την Τερηδόνα.

    παιδοδοντιατρ αλεξανδρουπολη

Σε πολύ μικρή ηλικία ακόμα τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται την σημασία της Στοματικής Υγιεινής ,έτσι ώστε όταν μεγαλώσουν να διατηρήσουν τις  καλές συνήθειες που θα συμβάλουν στην Γενική τους Υγεία.Στο Oδοντιατρείο Σαράντης Α.Τσιρτσίδης στην Αλεξανδρούπολη προσφέρουμε οδοντιατρικές προληπτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά όλων των ηλικιών και τους διδάσκουμε, στην πράξη και με βίντεο,το σωστό βούρτσισμα και την τήρηση των γενικών κανόνων στοματικής υγιεινής και διατροφής.

DSC_5120 Η στοματική υγεία ,όπως και η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους όταν διδάσκουμε στα παιδιά πώς θα παραμείνουν υγιείς σε όλη τους την ζωή.

 

Παιδιά μέχρι την προσχολική ηλικία 

Στα μωρά μετά από κάθε γεύμα καθαρίστε τα ούλα τους με μία υγρή γάζα .
 Όταν αρχίσουν να εμφανίζονται τα δόντια αρχίστε να τα βουρτσίζετε με μία ειδική παιδική οδοντόβουρτσα και σκέτο νερό .
 Όταν δείτε ότι τα δόντια έχουν αρχίσει να εφάπτονται μεταξύ τους αρχίστε να χρησιμοποιείται νήμα για να καθαρίζετε ανάμεσα στα δόντια .
 Η επίσκεψη στον οδοντίατρο καλό είνα να αρχίσει μετά τα πρώτα γενέθλια του παιδιού και από εκεί και μετά να γίνεται τακτικά. Αν νομίζετε πως βλέπετε κάποιο πρόβλημα στο στόμα του παιδιού επικεφθείτε τον οδοντίατρο το συντομότερο.Προσέξτε ιδιαίτερα την διατροφή των παιδιών και αποφεύγετε να τους δίνετε ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή.
Μετά την ηλικία των δύο ετών βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού με μία εγκεκριμένη παιδική οδοντόκρεμα , με χαμηλή περιεκτικότητα σε φθόριο , προσέχοντας να βάζετε πολύ μικρή ποσότητα , στο μέγεθος του αρακά και να χρησιμοποιείται και το νήμα καθημερινά.
 Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να βουρτσίζουν με την επίβλεψη ενός ενήλικα πάντοτε για να μην καταπίνουν την οδοντόκρεμα .
Παιδιά σχολικής ηλικίας και έφηβοι

Μέχρι την ηλικία των έξι ή των εφτά συνεχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια των παιδιών σας δύο φορές την ημέρα με μία παιδική οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόκρεμα και με ποσότητα πάντα στο μέγεθος του αρακά.Διαλέγετε πάντα ποιοτικά προιόντα στοματικής υγιεινής για την ασφάλεια των παιδιών σας .

Όταν τα παιδιά γίνουν έξι ή επτά χρονών θα πρέπει να ξεκινήσουν να βουρτσίζουν μόνα τους αλλά συχνά απαιτείται επίβλεψη από ενήλικα μέχρι την ηλικία των 10 ή 11 για να σιγουρευτείτε πως βουρτσίζουν σωστά .Επειδή βέβαια το κάθε παιδί είναι διαφορετικό με την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο θα σας ενημερώσει κατά πόσο το παιδί σας βουρτσίζει και χρησιμοποιεί το νήμα σωστά .
Κάντε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο .
Ενημερωθείτε από τον οδοντίατρο για τα “αποφρακτικά “(sealants) , ένα υλικό που μπορεί να τοποθετηθεί στις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών και να τα προστατέψει από την τερηδόνα που ξεκινάει συχνά από αυτές τις επιφάνειες.
Στους εφήβους ίσως χρειαστεί να υπενθυμίσουμε πως πρέπει να τηρούν τους κανόνες στοματικής υγιεινής ,όπως και την σημασία της τακτικής επίσκεψης στον οδοντίατρο καθώς και της σωστής διατροφής που περιλαμβάνει τροφές με μεγάλη θρεπτική αξία.Επίσης να τους τονίσουμε πως πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ζάχαρης , αναψυκτικών καθώς και την βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.

Με χρήση πληροφοριών από   http://www.ada.org/en/