Σφραγίσματα Δοντιών 

                                                                                      (Εμφράξεις Δοντιών)

 

Οδοντίατροι Αλεξανδρούπολη Τσιρτσίδης Α. Σαράντης

Όταν ένα δόντι έχει χαλάσει εξαιτίας τερηδόνας  ,σπασίματος ή φθοράς από την μάσηση ,τα Σφραγίσματα των Δοντιών χρησιμοποιούνται για επιδιορθώσουμε το δόντι και να προλάβουμε μεγαλύτερη βλάβη. Αυτή η απλή διαδικασία έχει βοηθήσει αμέτρητους ανθρώπους να σώσουν δόντια τα οποία διαφορετικά θα έπρεπε να βγάλουν κάποια στιγμή .
Υπάρχουν διάφορα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται ως υλικό για σφραγίσματα  ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης ,τη θέση του δοντιού και τα επιστημονικά δεδομένα. 

Είναι πολύ σημαντικό τα σφραγίσματα που υπάρχουν μέσα στο στόμα να καθαρίζονται καθημερινά  με βούρτσισμα και οδοντικό νήμα καθώς και με περιοδικό Καθαρισμό Δοντιών από τον οδοντίατρο. Διαφορετικά το δόντι γύρω από το σφράγισμα μπορεί να ξεκινήσει να χαλάει ξανά. Πρέπει να κάνετε άμεσα οδοντιατρική εξέταση εάν νιώθετε κάποια ενόχληση ή πόνο στην περιοχή που έχετε κάνει  σφράγισμα.

Εάν ένα σφράγισμα είναι πολύ βαθύ μπορεί να έχετε ευαισθησία στα κρύα και στα ζεστά περισσότερο από ότι σε άλλα δόντια . Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα ίσως χρειαστείτε απονεύρωση .

Τα σφραγίσματα πρέπει να ελέγχονται τακτικά όπως και τα φυσικά δόντια ,για να  τυχόν φθορές που υπάρχουν σε παλιά σφραγίσματα που πρέπει να επιδιορθωθούν ή και να αλλαχθούν τελείως.

Στο οδοντιατρείο Σαράντης Α. Τσιρτσίδης σε κάθε Καθαρισμό Δοντιών κάνουμε ένα συνολικό έλεγχο για να ελέγξουμε εάν έχετε ανάγκη από κάποιο νέο σφράγισμα ή από κάποια αλλαγή σε τυχόν παλιά ή επανατερηδονισμένα σφραγίσματα . Η κλινική εξέταση αλλά και όλες οι θεραπείες στο οδοντιατρείο πραγματοποιούνται με  Οδοντιατρικές Λούπες που φέρουν ισχυρό φωτισμό , ειδικούς φακούς δηλαδή που επιτρέπουν στον γιατρό να βλέπει με μεγέθυνση Χ 2,8 και άρα να βλέπει περισσότερες λεπτομέρειες από ότι με γυμνό μάτι .

Η σύγχρονη οδοντιατρική επιτρέπει στα δόντια που έχουν κάποια βλάβη να σωθούν παρά να καταλήξουν σε εξαγωγή.Αυτό είναι σημαντικό για την γενική υγεία του ασθενή με το δεδομένο πάντα ότι προσέχει τα δόντια και τα ούλα του τηρώντας τους κανόνες στοματικής υγιεινής αλλά και με τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο .