Πρώιμη Διάγνωση Τερηδόνας με Οπτική Ακτίνα Λέιζερ με την συσκευή Diagnodent -Kavo.

Ασφαλής και έγκαιρη διάγνωση Τερηδόνας :

         Όλο και περισσότdiagnodent_pen_headerεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι να έχουν υγιή και όμορφα δόντια . Η πρώιμη διάγνωση είναι ένας από τους ουσιαστικούς παράγοντες που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα δόντια σας σε άριστη κατάσταση.Τα σύγxρονα προληπτικά μέτρα στον Οδοντίατρο και η χρήση Φθορίου για την προστασία των δοντιών έχει αλλάξει την μορφή που εμφανίζεται η τερηδόνα:

         Δόντια τα οποία φαίνονται υγιή επιφανειακά καταστρέφονται από τερηδόνα που προχωράει εσωτερικά. Έτσι μία απλή κλινική εξέταση δεν είναι πια αρκετή σήμερα για να αναγνωρίσουμε την τερηδόνα.Μία σύχρονη μέθοδος με την βοήθεια της μοντέρνας τεχνολογίας εξετάζει το κάθε δόντι σε βάθος, βελτιώνει σημαντικά την έγκαιρη ανίχνευση και συμβάλλει στην διατήρηση των δοντιών .Ένα από τα σύγχρονα εργαλεία στον κόσμο της οδοντιατρικής είναι η συσκευή Diagnodent της εταιρίας Kavo που ,με τη χρήση μιας μικρής και ασφαλούς οπτικής ακτίνας λέιζερ και χωρίς να ακτινοβολείται ο ασθενής με ακτίνες Χ ,βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση του τερηδονισμένου δοντιού. Το φως από την ακτίνα αυτή λέιζερ διαπερνά το δόντι χωρίς να προκαλεί βλάβη σε αυτό και ανιχνεύει την διαφορά μεταξύ του υγιούς και του χαλασμένου– τερηδονισμένου δοντιού με την μέθοδο του Φθορισμού ( της ποσότητας του φωτός που απορροφάται δηλαδή από το υγιές και το μη υγιές δόντι ).

        Με την μέθοδο αυτή οι πολύ μικρές τερηδόνες ,ακόμα και οι <<κρυφές>> τερηδόνες που μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευθούν με την απλή οπτική κλινική εξέταση ή ακόμα και με την ενδοστοματική ακτινογραφία , ανιχνεύονται σε ένα πρώιμο, αρχικό τους στάδιο.Έτσι μπορούμε να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε περισσότερη οδοντική ουσία . Οι πολύ μικρές αυτές τερηδόνες πολλές φορές <<ξεφεύγουν>> από τον οδοντίατρο γιατί είναι δύσκολα ορατές στο ανθρώπινο μάτι και μπορούν να προκαλέσουν μελλοντικά προβλήματα καθώς μεγαλώνουν <<υπόγεια>> και έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο δόντι όταν πια θα μπορέσουν να ανιχνευθούν ευκολότερα με άλλες μεθόδους όπως πχ με την ακτινογραφία ή επειδή θα προκαλέσουν πόνο. Στο Οδοντιατρείο Σαράντης Α. Τσιρτσίδης στην Αλεξανδρούπολη χρησιμοποιούμε την συσκευή Diagnodent σε κάθε προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο για να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε έγκαιρα αυτές τις καταστάσεις και να τις αντιμετωπίσουμε κατάλληλα ώστε να παρέχουμε μία ολοκληρωμένη οδοντιατρική φροντίδα σε εσάς και την οικογένειά σας.
       


Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι :

  •   Ανιχνεύει ο οδοντίατρος τερηδόνες οι οποίες εύκολα μπορούν να <<ξεφύγουν>> με το γυμνό μάτι .
  •   Είναι ένας εύκολος , γρήγορος χωρίς πόνο και με εξαιρετικά μεγάλη αξιοπιστία ,τρόπος για να ανιχνεύσουμε τα δόντια που ξεκινάνε να χαλάνε.
  •   Ανιχνεύουμε τερηδόνες σε ένα πρώιμο στάδιο έτσι ώστε μπορεί να μην χρειασθεί να τροχίσουμε ένα δόντι για να το σφραγίσουμε αλλά να σταματήσουμε ή και να επανορθώσουμε την βλάβη με άλλες συντηρητικές μεθόδους όπως η Τοπική Φθορίωση .
  •  Δεν εκτίθεται Καθόλου ο ασθενής σε ακτινοβολία γιατί αυτή η μέθοδος δεν χρησιμοποιεί καθόλου ακτίνες Χ, έτσι επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί και σε γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή θηλάζουν , αλλά και σε παιδιά.            Επίσης μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ακτινογραφιών που θα χρειασθούν όταν αυτό κριθεί απαραίτητο από τον οδοντίατρο.
  •  Όταν ανιχνεύσει τερηδόνα η συσκευή εκπέμπει ένα ηχητικό σήμα που το ακούει και ο ασθενής και γνωρίζει πως υπάρχει πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή ενώ στην οθόνη της συσκευής αναγράφονται κάποια νούμερα-τιμές και έτσι μπορεί να γίνει συζήτηση με τον ασθενή για την θεραπεία που απαιτείται κάθε φορά ανάλογα με τις συγκεκριμένες ενδείξεις.
  •  Δεν χρησιμοποιείται ανιχνευτήρας (αιχμηρό οδοντιατρικό εργαλείο ) ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να τραυματίσει την επιφάνεια του δοντιού .