Τί πρέπει να κάνετε για να προστατέψετε τα παιδιά σας από την Τερηδόνα.

    παιδοδοντιατρ αλεξανδρουπολη

Σε πολύ μικρή ηλικία ακόμα τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται την σημασία της Στοματικής Υγιεινής ,έτσι ώστε όταν μεγαλώσουν να διατηρήσουν τις  καλές συνήθειες που θα συμβάλουν στην Γενική τους Υγεία.Στο Oδοντιατρείο Σαράντης Α.Τσιρτσίδης στην Αλεξανδρούπολη προσφέρουμε οδοντιατρικές προληπτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά όλων των ηλικιών και τους διδάσκουμε, στην πράξη και με βίντεο,το σωστό βούρτσισμα και την τήρηση των γενικών κανόνων στοματικής υγιεινής και διατροφής.

DSC_5120 Η στοματική υγεία ,όπως και η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους όταν διδάσκουμε στα παιδιά πώς θα παραμείνουν υγιείς σε όλη τους την ζωή.

Παιδιά μέχρι την προσχολική ηλικία 

Φροντίζοντας τα δόντια του μωρού σας

Μπορείτε να αρχίσετε να βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού σας μόλις αρχίσουν να βγαίνουν. Χρησιμοποιήστε μια βρεφική οδοντόβουρτσα με ένα μικροσκοπικό επίχρισμα φθοριούχου οδοντόκρεμας.

Μην ανησυχείτε αν δεν καταφέρετε να βουρτσίζετε πολύ στην αρχή. Το σημαντικό είναι να συνηθίσετε το μωρό σας να βουρτσίζει τα δόντια του ως μέρος της καθημερινής του ρουτίνας. Μπορείτε να βοηθήσετε δίνοντας το καλό παράδειγμα και αφήνοντάς τους να σας δουν να βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Συμβουλές βουρτσίσματος δοντιών για μωρά

  • Χρησιμοποιήστε ένα μικροσκοπικό επίχρισμα οδοντόκρεμας για μωρά και νήπια έως 3 ετών και μια ποσότητα μεγέθους μπιζελιού για παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών.
  • Σταδιακά αρχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας πιο σχολαστικά, καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες των δοντιών. Κάντε το τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα: λίγο πριν τον ύπνο και σε άλλη ώρα που ταιριάζει με τη ρουτίνα σας.
  • Δεν αρέσει σε όλα τα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους, οπότε ίσως χρειαστεί να συνεχίσετε να προσπαθείτε. Κάντε το παιχνίδι ή βουρτσίστε τα δόντια σας ταυτόχρονα και στη συνέχεια βοηθήστε το παιδί σας να τελειώσει τα δικά του.
  • Ο ευκολότερος τρόπος για να βουρτσίζετε τα δόντια ενός μωρού είναι να το κάθεστε στο γόνατό σας, με το κεφάλι του να ακουμπά στο στήθος σας. Με ένα μεγαλύτερο παιδί, σταθείτε πίσω τους και γείρετε το κεφάλι τους προς τα πίσω.
  • Βουρτσίστε τα δόντια σε μικρούς κύκλους, καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες, και ενθαρρύνετε το παιδί σας να φτύσει την οδοντόκρεμα μετά.
  • Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παίρνει τη σωστή ποσότητα οδοντόκρεμας και δεν τρώει ή γλείφει οδοντόκρεμα από το σωληνάριο.
  • Συνεχίστε να βοηθάτε το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του μέχρι να είστε σίγουροι ότι μπορεί να το κάνει αρκετά καλά μόνο του. Αυτό θα γίνει κανονικά μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 7.

 Όταν δείτε ότι τα δόντια έχουν αρχίσει να εφάπτονται μεταξύ τους αρχίστε να χρησιμοποιείται νήμα για να καθαρίζετε ανάμεσα στα δόντια .
 Η επίσκεψη στον οδοντίατρο καλό είνα να αρχίσει μετά τα πρώτα γενέθλια του παιδιού και από εκεί και μετά να γίνεται τακτικά. Αν νομίζετε πως βλέπετε κάποιο πρόβλημα στο στόμα του παιδιού επικεφθείτε τον οδοντίατρο το συντομότερο.Προσέξτε ιδιαίτερα την διατροφή των παιδιών και αποφεύγετε να τους δίνετε ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή.
 Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να βουρτσίζουν με την επίβλεψη ενός ενήλικα πάντοτε για να μην καταπίνουν την οδοντόκρεμα .
Παιδιά σχολικής ηλικίας και έφηβοι

Μέχρι την ηλικία των έξι ή των εφτά συνεχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια των παιδιών σας δύο φορές την ημέρα με μία παιδική οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόκρεμα και με ποσότητα πάντα στο μέγεθος του αρακά.Διαλέγετε πάντα ποιοτικά προιόντα στοματικής υγιεινής για την ασφάλεια των παιδιών σας .

Όταν τα παιδιά γίνουν έξι ή επτά χρονών θα πρέπει να ξεκινήσουν να βουρτσίζουν μόνα τους αλλά συχνά απαιτείται επίβλεψη από ενήλικα μέχρι την ηλικία των 10 ή 11 για να σιγουρευτείτε πως βουρτσίζουν σωστά .Επειδή βέβαια το κάθε παιδί είναι διαφορετικό με την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο θα σας ενημερώσει κατά πόσο το παιδί σας βουρτσίζει και χρησιμοποιεί το νήμα σωστά .
Κάντε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο .
Ενημερωθείτε από τον οδοντίατρο για τα “αποφρακτικά “(sealants) , ένα υλικό που μπορεί να τοποθετηθεί στις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών και να τα προστατέψει από την τερηδόνα που ξεκινάει συχνά από αυτές τις επιφάνειες.
Στους εφήβους ίσως χρειαστεί να υπενθυμίσουμε πως πρέπει να τηρούν τους κανόνες στοματικής υγιεινής ,όπως και την σημασία της τακτικής επίσκεψης στον οδοντίατρο καθώς και της σωστής διατροφής που περιλαμβάνει τροφές με μεγάλη θρεπτική αξία.Επίσης να τους τονίσουμε πως πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ζάχαρης , αναψυκτικών καθώς και την βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.

Με χρήση πληροφοριών από   http://www.ada.org/en/

ΚΑΙ                 https://www.nhs.uk/conditions/baby/babys-development/teething/looking-after-your-babys-teeth/