Τί είδους οδοντόβουρτσα θα πρέπει να

                                          χρησιμοποιούμε; 

(Μην ξεχνάτε πως : H καλύτερη οδοντόβουρτσα είναι αυτή που ΠΡΑΓΜΑΤΙ χρησιμοποιούμε!!!) 12519601_677804055655603_1068046178_n              Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι οδοντόβουρτσας: απλές και ηλεκτρικές. Οι οδοντόβουρτσες που πρέπει να χρησιμοποιούμε θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας:
Όλα τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένες να είναι ασφαλή για χρήση στο στόμα και ανθεκτικά σε κανονικές συνθήκες χρήσης.
Οι ίνες να μην είναι αιχμηρές ή έχουν οδοντωτά
άκρα και να μην ξεκολλάνε με κανονική χρήση.
Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες θα πρέπει επίσης να φέρουν σήμανση που να εγγυάται την ασφαλή χρήση τους στα δόντια και στα ούλα .
Το μέγεθος και το σχήμα της οδοντόβουρτσας θα πρέπει να ταιριάζει στο στόμα με άνεση ώστε να μπορούμε να φτάνουμε και να καθαρίζουμε σωστά όλες τις περιοχές.

Ηλεκτρική ή απλή οδοντόβουρτσα;

Και οι δύο τύποι οδοντόβουρτσας μπορούν να καθαρίσουν αποτελεσματικά και σχολαστικά τα δόντια μας όταν χρησιμοποιούνται σωστά και τακτικά. Ίσως για τα παιδιά το βούρτσισμα με μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα να είναι περισσότερο διασκεδαστικό και λιγότερο βαρετό, όπως επίσης και για ενήλικες που είναι γενικά αμελείς με την καθημερινή τους στοματική υγιεινή. Άτομα με κινητικά προβλήματα, που δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν μια χειροκίνητη οδοντόβουρτσα, μπορεί να διευκολυνθούν επίσης με μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.Από την άλλη όμως η χρήση οδοντόβουρτσας χειρός κάνει τη ζωή μας πιο απλή,δεν απαιτεί να φορτιστεί με ρεύμα,είναι πιο οικονομική η χρήση της ,προστατεύουμε το περιβάλλον από περιττές μπαταρίες και είναι η πλέον κατάλληλη για ορισμένες κατηγορίες ασθενών όπως π.χ. αυτών που φοράνε ορθοδοντικά <<σιδεράκια>>.Ηλεκτρική ή χειρός, η οδοντόβουρτσα που θα επιλέξουμε θα πρέπει να μας αρέσει και να είναι εύκολη στη χρήση,ώστε να καταφέρουμε να την χρησιμοποιούμε δύο φορές την ημέρα για να καθαρίζουμε αποτελεσματικά όλες τις επιφάνειες των δοντιών μας.

  Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την οδοντόβουρτσά μας καθαρή;

Μετά το βούρτσισμα πρέπει να ξεπλένουμε καλά την οδοντόβουρτσα με νερό βρύσης για να αφαιρέσουμε τυχόν υπολείμματα οδοντόκρεμας και άλλων υπολειμμάτων. Πρέπει να την αποθηκεύουμε σε όρθια θέση, ώστε να στεγνώνει στον αέρα μέχρι να χρησιμοποιηθεί ξανά και όχι σε κλειστά δοχεία. Ένα υγρό περιβάλλον όπως είναι ένα κλειστό δοχείο είναι πιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη μικροβίων. Επίσης το κάθε άτομο σε ένα σπίτι θα πρέπει να διατηρεί την οδοντόβουρτσά του ξεχωριστά από των υπολοίπων για να αποφεύγονται οι διασταυρούμενες επιμολύνσεις. Θα πρέπει να αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσά μας κάθε 3-4 μήνες γιατί οι ίνες φθείρονται και η αποτελεσματικότητά τους να καθαρίζουν μειώνεται. Ακόμα θα πρέπει να ελέγχουμε συχνά την κατάστασή τους και να τις αντικαθιστούμε και συντομότερα εάν αυτό είναι απαραίτητο.