Περιοδοντίτιδα
-Περιοδοντολογία  

Η παραμελημένη Ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε Περιοδοντίτιδα. Με τον καιρό, η Οδοντική  Πλάκα μπορεί να εξαπλωθεί και να αναπτυχθεί κάτω από την γραμμή των ούλων. Οι τοξίνες που παράγονται από τα βακτήρια στην πλάκα ερεθίζουν τα ούλα. Οι τοξίνες διεγείρουν μία χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση κατά την οποία το σώμα σας, ο οργανισμός σας, στην ουσία στρέφεται και αντιδρά ενάντια στον εαυτό του, και οι ιστοί και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια αρχίζουν να διαλύονται και να καταστρέφονται. Τα ούλα διαχωρίζονται <<ξεκολλάνε>> από τα δόντια, σχηματίζοντας θύλακες (χώρους μεταξύ των δοντιών και των ούλων) οι οποίοι μολύνονται. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι θύλακοι βαθαίνουν και περισσότερα ούλα και οστό καταστρέφονται. Συχνά, αυτή η καταστροφική διαδικασία έχει πολύ ήπια συμπτώματα. Τελικά, τα δόντια έχουν κινητικότητα και μπορεί να χαλαρώσουν τόσο ώστε   να χρειαστούν εξαγωγές ( να αφαιρεθούν δηλαδή ).

Στάδια Περιοδοντίτιδας:perio-image
Υπάρχουν πολλές μορφές Περιοδοντίτιδας. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι παρακάτω :

 Η Επιθετική Περιοδοντίτιδα εμφανίζεται σε ασθενείς οι οποίοι είναι κατά τα άλλα κλινικά υγιείς. Τα κοινά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την ταχεία απώλεια πρόσφυσης,<< ξεκολλάνε >> δηλαδή πολύ γρήγορα τα ούλα και την καταστροφή του οστού καθώς συνήθως υπάρχει και  επιβάρυνση από το οικογενειακό ιστορικό( κληρονομικότητα).
Η Χρόνια Περιοδοντίτιδα έχει σαν αποτέλεσμα την φλεγμονή εντός των υποστηρικτικών ιστών των δοντιών, προοδευτική αποκόλληση των ούλων και οστική απώλεια. Αυτή είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή περιοδοντίτιδας και χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό θυλάκων ή / και υποχώρηση των ούλων. Είναι διαδεδομένη στους ενήλικες, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η απώλειας της προσκόλλησης εμφανίζεται συνήθως αργά, αλλά μπορεί να υπάρχουν και περίοδοι ταχείας εξέλιξης .

Η Περιοδοντίτιδα σαν εκδήλωση συστηματικών νοσημάτων συχνά ξεκινά σε νεαρή ηλικία. Συστηματικά νοσήματα όπως η καρδιακή νόσος, ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, και διαβήτης συνδέονται με αυτή τη μορφή της περιοδοντίτιδας.
Η Νεκρωτική Περιοδοντική Νόσος είναι μια λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από νέκρωση των ούλων, του συνδέσμου που <<αγκαλιάζει>> τα δόντια και του φατνιακό οστού. Αυτές οι αλλοιώσεις συνήθως παρατηρούνται σε άτομα που που ο οργανισμός τους έχει μειωμένη άμυνα ( ανοσοκαταστολή ), υποσιτίζονται ή βρίσκονται σε περίοδο μεγάλου άγχους και στρές ή έχουν λοίμωξη HIV(AIDS ). λοίμωξη, ο υποσιτισμός και η ανοσοκαταστολή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ